Galeri

Galeri

Meme Kanserini Nasıl Anlarsınız?





Meme kanseri tüm dünyada en sık görülen kanser türü. Öyle ki her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Üstelik 40 yaş sonrasında gelişen bir hastalık olarak kabul edilmesine rağmen, genç yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Görülme sıklığı giderek artmasına rağmen, meme kanserine bağlı ölüm oranları giderek azalıyor. Bu kanser türünün belki de en sevindirici yönü, erken teşhis edilebilmesi. Çünkü meme kanserinde erken teşhis yaşam kurtarıyor!
Kendi kendine meme muayenesi de, erken teşhiste son derece önemli bir rol oynuyor. Peki belirtileri gözden kaçırmamak için aynada, duşta ya da yatakta meme kontrolünü nasıl yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kendi Yapabileceğiniz Muayene Sırasında İzleyeceğiniz Adımlar:


1.Bir boy aynasının karşısına geçin. Ayakta, kollarınız yanda serbest durumdayken her iki memenizde de büyüklük farkı, şişlik, kızarıklık, kırışıklık gibi değişiklik olup olmadığına bakın.


2 Ellerinizi başınızın arkasında birleştirerek dirseklerinizi arkaya doğru açın ve birinci maddedeki değişiklikleri inceleyin.


3. Her iki elinizi belinize dayayın, omzunuzu hafifçe öne doğru itin, öne doğru eğilin ve aynı değişikliklere dikkat edin.


4. Meme başınızı sıkarak akıntı olup olmadığına dikkat edin.


5. Bir kolunuzu yukarı kaldırın, elinizi meme ve koltuk altınızda gezdirin sertlik ya da kitle olup olmadığını kontrol edin. Bu işlemi önce, koltuk altından başlayıp göğsünüze doğru daire çizerek sonra da daireleri meme ucunuza doğru küçülterek yapın. Daha sonra yukarı aşağı kontrol edin. Son olarak meme dış sınırından meme başına doğru parmaklarınızı yıldız şeklinde hareket ettirin.


6. Beşinci şıktaki muayeneyi “yatar durumda tekrar edin. Kontrol ettiğiniz taraftaki omzunuzun altına ince bir yastık koyun.


Bir memenizde kitle varlığını hissettiyseniz diğer memenizi de benzer kitle açısından kontrol edin. Eğer diğer memede de kitle elinize geliyorsa bu değişiklik normaldir. Fakat kitle yeni ve adetten sonra kaybolmuyorsa mutlaka hekiminizle görüşün. Meme ucunda akıntı, çukurlaşma veya çekilme gibi cilt değişiklikleri hekiminize bildirin. Korkunun sizi geciktirmesine izin vermeyin. Memenizde bir kitle bulduktan sonra korkmanız doğal. Ama unutmayın memedeki tüm kitlelerin beşte dördü kanser değildir.
Share this post :

Yorum Gönder

Test Sidebar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Netsitem IGüncel Bigli Paylaşım Platformu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger