Galeri

Galeri

Stres İle Başa Çıkmanın Yolları




Stres İle Başa Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler
Stres İle Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?
Stres İle Başa Çıkmanın Yolları Nedir?


STRES; Biyolojik ve psikolojik dengenin bozulduğuna ve yeni durumlara uyum yapılarak yeniden dengeye dönülmesi gerektiğine yönelik bir işarettir.

Stresin kısa dönemdeki etkilerinden bazıları, kişinin kalp hızının artması, kan basıncının fırlaması, sinirlerinin bozulması, tahammülsüzleşmesi ve bazen verimliliğin düşmesine neden olan sinirlilik ve kaygıdır. Buna karşılık, hedefe yönelik, etkinliği artıran kısa süreli stres, performansı da yükseltebilir. Tedavi edilmeyen stresin uzun süreli etkileri çok daha ciddi olabilir. Bunların bir kısmı bazıları kişilik değişikliği, iş ya da evlilik yaşamının bozulması, madde ya da alkol kullanımı, intihar düşüncesi; eğilimi ya da girişimi gibi kendine zarar verici davranışlar şeklindedir.

Öncelikle ”A” diyerek iç geçirin:
ilk stresten arınma yönteminde rahatça arkanıza yaslanın. Yalnız omuzlarınız dik olsun. Şimdi hafifçe arkaya doğru gerinin ve bu sırada nefes alıp verin. Hafif bir gerginlik hissedene kadar gerinmeye devam edin. Sonra bir anda nefes vererek sesli bir şekilde “A” deyin. Bu egzersizi yaptığınız zaman, hem iç sıkıntınız hem de tüm gerginliğiniz azalmaya başlayacak ve bedeninizde, özellikle omuzlarınızda rahatlama hissedeceksiniz.


Mum ışığı rahatlatır
Mumun gerçekten de rahatlatıcı bir enerjisi var. Kendinizi kötü hissettiğniz, sinirli olduğunuz zamanlarda evde 1-2 tane mum yakarak sadece mum ışığına odaklanın. Titrek alevlerin sizi hayal dünyanızda yolculuğa çıkarmasına izin verin. Masalsı ülkeleri veya yapmak istediğiniz bir şeyleri hayal etmeye çalışın. Bu, en son yaptığınız güzel bir tatil bile olabilir. Güzel hayaller kurdukça gevşediğinizi hissedeceksiniz.

Silkelenin
Bütün sıkıntıları bir kenara bırakın. Hemen ayağa kalkın ve silkelenin. Çünkü silkenelerek kolayca gevşemek mümkün. Bunun için ayağı kalktığınızda bedeninizi öne eğmeli ve kollarınızı sarkıtarak sallamaya başlamalısınız. Ardından gövdenizi yavaşça yeniden yukarı kaldırın.

O zaman şarkı söylemek lazım”
Banyo yaparken, mutfakta bir şeylerle uğraşırken en sevdiğiniz şarkının melodisini mırıldanmaya ne dersiniz? Çünkü bu sesler biz rahatlatır, bedenimizin gevşemesini sağlar. Sanki şarkı söyledikçe vücudumuz, ses tonlarının eşliğinde gevşemeye başlar. “Şarkı söylemekten nefret ediyorum” diyorsanız, derin nefesler alıp verin. Bu arada arı vızıltısı gibi sesler çıkartarak kendi kendinize mırıldanın. Şarkı ya da başka sesleri mırıldanmak, ruhumuzu özgür kılmaya yardımcı olur.

Derin derin nefes alın
Sizi stresten kurtaracak 12 yöntem içinden en kolayı bu… Yapacağınız şey oldukça basit. Burnunuzdan derin nefes alın. Sonra sağ başparmağınızla sağ burun deliğinizi kapatın. Diğer bir taraftan sağ işaret parmağınızı burnunuzun üzerine koyun ve sağ orta parmağınızla da sol burun deliğinizi kapatın. Şimdi, sağdaki burun deliğinizi sağ başparmağınızla kapatırken sol burun deliğinizden nefes verin. Sağ burun deliğinizi yeniden açın ve nefes alın. Tekrar sol burun deliğinizden nefes verin. Bu egzersizi üç dakika boyunca tekrarlayıp elinizle öteki burun deliğinize de aynısını yapın.

Stresinizi toprağa yükleyin
Şimdi size yurt dışında çok popüler olan bir stresten arınma yöntemini açıklıyoruz: Topraklama. İlk başta ismi garip gelebilir ama stresten kurtulmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi: Kendinizi kötü hissettiğiniz zaman çıplak ayaklarla toprak bir zeminin üzerine basıyorsunuz. Bu sırada dik bir şekilde durup kollarınızı iki yanınızda rahatça bırakıyorsunuz. Başınızın üzerinden bir ipin sizi göğe doğru çektiğini hayal ediyor ve en az üç dakika bu pozisyonda kalıp derin derin nefes alıp veriyorsunuz.

Bağırıp çağırın
Tüm sıkıntıları içinize dert küpü olmak yerine, hiç kimsenin duymayacağı bir yere gidip bütün öfkenizi bağırarak kusmanız sizi inanılmaz şekilde rahatlatacaktır. Bu sırada “Şunu söylesem ayıp olur mu?” gibi şeyleri aklınızdan geçirmemeniz gerekiyor.Kime kızdıysanız özgürce istediğniz şeyleri bağırıp çağırın.

Dalgaların sesine kulak verin
Genellikle sahile gittiğiniz zaman dalgaların sesi bizi rahatlatmaya yeter de artar bile. Dalga sesleri kadar insanın ruhunu rahatlatan az şey var. Bunu biz değil, bilim insanları söylüyor. Yaptıkları araştırmalara göre düzenli dalga sesleri, insanın beyninde meydana gelen fırtınaları dindirmeye yarıyor. Eğer deniz kıyısına gitme imkanınız yoksa , yunus sesleri veya dalga sesleri içeren bir CD/kaset alarak bunu sık sık dinlemeye çalışın.

İç dünyanıza yolculuk
Bu egzersiz için sadece beş dakikanızı ayırmanız yeterli. Bir sandelyeye veya tabureye dik bir şekilde oturun.bacaklarınız hafif aralık, gözleriniz kapalı olsun. Sadece kendinizle baş başa kaldığınız bu zamanda kendinize şu soruyu yöneltin: “kendimi nasıl hisediyorum?” düşüncelerinizin vücudunuzun çeşitli bölgelerinde, özellikle de eklem yerlerinizde dolaşmasına izin verin. vücudunuzun her bir noktası, iyi düşüncelerinizdan nasibini alsın.

Ensenize masaj yapın

Stresli zamnlarınızda uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de ensenize yapacağınız masajdır.Elinizle ense kökünüzdeki çukuru bulmalısınız.Daha sonra başparmağınızın ucuyla bu bölgeye 5 saniye boyunca hafif bir baskı uygulamalısınız. Diğer parmak uçlarınızı da hafifçe saç köklerinizde gezdirmelisiniz. Göreceksiniz, bu hareket anında tüm sinirinizi alacak.

Gün boyu güzellikleri keşfedin
Sürekli sorunlarla boğuşmak yüzünden konsantrasyon zorluğu bile çekeriz.İşte böyle anlarda hayattaki güzellikleri keşfetmelisiniz. Peki, ne yaabilirsiniz? En basitinden bir kağıt parçasını yuvarlayarak teleskop yaratabilirsiniz. Bu teleskopu gözünüze dayadığınız vakit, etrafınıza bir göz gezdirin.
Share this post :

Yorum Gönder

Test Sidebar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Netsitem IGüncel Bigli Paylaşım Platformu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger