Galeri

Galeri

Karpuzun Kansere Karşı Etkisi




Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Çiçek, yaz döneminde bolca tüketilen karpuzun, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen likopen maddesi yönünden oldukça zengin bir meyve olduğunu belirtti.

Hava sıcaklığının arttığı şu günlerde, bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından kolayca tüketilebildiği için sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına oldukça yararlı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Betül Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini önerdi.

Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Doç. Dr. Çiçek, şu bilgileri verdi: "Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan likopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir.

Kansere yol açan en büyük nedenlerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Likopen maddesi ise antioksidan özelliği olduğu için, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller.

Likopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir."

Doç. Dr. Betül Çiçek, A ve E vitaminlerinin vücudu kansere karşı en fazla koruyan vitaminler olduğunu da belirterek, "A ve E vitaminleri vücudumuzu kansere karşı korur ama, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazladır" diye konuştu.
Share this post :

Yorum Gönder

Test Sidebar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Netsitem IGüncel Bigli Paylaşım Platformu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger